O turcoaica in Tara-lui-Nu-Se-Poate

Posted: Noiembrie 19, 2013 in Afaceri, Intamplari, Oameni
Etichete:, , , ,

Imagine

O femeie din Râmnicu-Vâlcea a câștigat o luptă care părea imposibilă – cu un ministru, cu un guvern, cu un sistem încâlcit și delăsător, cu Țara-lui-Nu-Se-Poate.

Denisa Pirnea e salvamontist și are un mic magazin de haine în orășelul ei de munte. Atât de mic încât, atunci când are nevoie să meargă la toaletă, își închide prăvălia pentru o vreme.

Denisa nu face politică și nu are influență în sferele înalte. Nu merge la cocktailuri, conferințe și gale. În schimb, are îndârjire, dragoste pentru schi, un soț extrem de înțelegător și forță.

În iunie, când a văzut că Guvernul a sistat lucrările, deși avansate, la pârtia de la Voineasa (Vidra) – cea mai modernă din România – a pus repede pe roate un grup de acțiune, cu sprijin din partea prietenilor și voluntarilor. Apoi a împins subiectul, cu greu, pe agenda presei centrale.

În ultima zi a verii, Denisa a reușit să adune, doar de pe Facebook, circa 500 de oameni, din toată țara, pe pârtie. Ei au protestat chiar acolo – într-un mod inedit și creativ – împotriva deciziei Guvernului.

Au făcut o machetă de carton a pârtiei și i-au dat foc, ca să simbolizeze risipa de bani publici. Și-au lipit palmele de plastilină colorată și au amprentat o pânză, pe care scria „Noi vrem să schiem în România”. Au făcut apoi un mare lanț uman, până în vârful pârtiei – cu copii, cu căței, cu schiuri pe iarbă.

DSC_0055

DSC_0093

***

Astăzi, 19 noiembrie, m-am bucurat când pe wall-ul Denisei am citit asta: „Pentru cei care iubesc Transalpina Ski Resort (Vidra), iată și vestea mult așteptată: se va deschide sezonul de schi la jumătatea lui decembrie. Hai, iarnă, hai!”

Denisa și turcii ei au câștigat o luptă dintr-un război care nu s-a încheiat.

Pe 8 iulie am scris un text despre Denisa și lupta grupului ei. Explic acolo și de ce îi zic „turcoiacă”. Tot acolo am scris și că oameni ca Denisa nu întâlnesc prea des. Și că oamenii ca ea trebuie să inspire alți oameni.

***

Citește și: Turcoaica din munți (8 iulie 2013)

***

Foto: arhiva personală. 1. Denisa la cățărat, în Parcul Național Buila-Vânturarița (august 2013). 2-3. Imagini de pe pârtia de la Voineasa (Vidra), unde a avut loc lanțul uman.

***

Anunțuri
Comentarii
  1. Diana spune:

    Felicitări !

    Apreciază

Lasă un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s