Rosia Montana, statistici pe blog. Interpretari

Posted: Septembrie 29, 2013 in Afaceri, Oameni
Etichete:, , , , , , ,

statistici

De ce Roşia Montană este o poveste globală? Şi ce am învăţat din asta.

M-am uitat pe statisticile materialelor pe care le-am scris despre Roşia Montană (RM), în luna septembrie, să îmi dau seama care este interesul pe subiect (neavând acces la alte statistici). Am numărat 85 de ţări, pe toate continentele (colorate, gradual, vezi foto). Ce mi-a atras atenţia:

  • Un mare interes vine din Africa (click-uri din 13 ţări africane);
  • Au fost mai multe accesări din Coreea decât din alte ţări cu comunităţi de români (ex. Israel);
  • Numărul de accesări din ţările nordice (unele au tradiţie în minerit) este zdrobitor versus ţările vecine României, de la Dunăre. Raportul e de 10 la 1;
  • Bruxelles, foarte atent la subiect. Mai multe accesări din Belgia, decât din Canada (unde sint mulţi români, dar de unde se trag şi investitorii la RM);

Ce am învăţat de aici:

1. Roşia Montană e o poveste globală. De interes pentru emigranţi, investitori de tot felul, instituţii politice, jurnalişti, ONG-uri, servicii. Cetăţenii români, cărora li s-a adresat campania agresivă a RMGC în ultimii ani, sunt doar o parte din această poveste.

2. Rezultă că singurul obiectiv plauzibil al campaniei RMGC nu a fost să convingă publicul – care este atât de eterogen – de avantajele proiectului RM, ci să credibilizeze o decizie politică.

3. Protestele de stradă, din toată lumea, sunt un semn clar că, în ciuda bugetelor consistente pe care RMGC le-a investit în mass-media în ultimii ani, acestea şi-au pierdut forţa de altădată în relaţia cu publicul. Mass-media s-au transformat mai degrabă într-un teren de comunicare politică. În schimb, reţelele sociale, blogurile şi site-urile (din afara presei româneşti) au devenit principala sursă de informare şi de interacţiune pentru public.

***

Anunțuri

Lasă un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s