DSC_0781Ce facem noi, în spatele Zidului în care Zgonea a dat cu ciocanul lui Roger Waters? Un fleac. Suntem ciuruiți.

Am urmărit cu atenție, din august încoace, cronologia declarațiilor și a argumentelor RMGC*, în oglindă cu ale politicienilor.

Pe 9 septembrie, am scris un text pe blog, „Mic dicționar de Propagandă: Roșia Montană GC”. Spuneam, atunci, când încă politicienii noștri nu deveniseră atât de înverșunați în a susține o companie – contra publicului și a intereselor țării – următoarele:

„Propaganda RMGC duce către o situație extrem de periculoasă pentru libertatea presei, implicit pentru formarea opiniei publice și a influenței politice. Este situația în care o companie preia frâiele de la jurnaliști și dictează funcția de agenda setting a mass-media. Efectul acestui fenomen? Presa zice ce spune compania, (…) politicienii vorbesc și acționează pentru interesele companiei.”

Statisticile textului respectiv m-au pus pe gânduri (textul a înregistrat peste 4.000 de distribuiri numai pe blog și aproape 18.000 de vizualizări). Așa că am devenit mai atentă la fenomenul comunicării în subiectul Roșia Montană. Defect profesional și voluntariat deopotrivă.

Propaganda RMGC a căpătat proporții de neimaginat. A trecut de granițele țării și ne aruncă într-un rahat de imagine fără precedent. Iată o înșiruire de evenimente, doar în ultimele 48 de ore:

1. Dragoș Tănase, șeful RMGC, a declarat că „Cianura are o singură problemă: numele”
(materialul e pe Digi24.ro, publicat pe 23 sept, la 2.35).

2. Victor Ponta declară și el, în scurt timp, că: „Și Finlanda exploatează aur cu cianură. Până la urmă, cuvântul e problema”
(vezi Digi24.ro, 23 sept, 18.09). Ponta are același unghi de comunicare ca și Tănase, același mesaj-cheie.

Tanase captura

ponta captura

3. Satu Hassi, membru al Finlandei în Parlamentul European dă o declarație în urma declarației lui Ponta, ca urmare a vizitei acestuia la minele din Finlanda:

„Am fost informată că Premierul României Victor Ponta a oferit o imagine în roz a minelor cu cianură din Finlanda. Declarațiile sale par să se bazeze pe o totală dezinformare”. Satu Hassi vine apoi cu o serie de argumente și lasă și un număr de mobil, pentru alte informații.

Mă gândesc ce spălare de creiere a fost în Comisia Specială parlamentară Roșia Montană. Pe lângă corupție, trafic de influență și favoruri. [Numele acestor oameni din Comisie – ca și a celorlalți susținători, politici sau parteneri RMGC – vor rămâne în istorie, poate și în arhiva DNA].

Mă gândesc de ce și pricep că nu degeaba a ieșit Ilie Sârbu cu declarații pe subiect chiar în aceste momente-cheie. [total disprețuitoare la adresa opozanților proiectului și perverse prin prisma analogiei cu fasciștii].

Mă gândesc și pricep că mesajul lui Sârbu, un dinozaur-simbol – pentru ginerele lui, Ponta, dar și pentru membrii Comisiei din Parlament – nu e un simplu mesaj. Mesajul lui Sârbu e un viol la adresa sutelor de mii de români care au ieșit pe străzi, peste tot în lume.

Mesajul lui Sârbu e o îngenunchiare în public a presei, de tip PCR-ist, din moment ce un site de știri i-a permis lui Sârbu să inducă percepția că aceste sute de mii de români ar fi / s-ar comporta ca niște „fasciști”.

Ce facem noi, de după Zidul în care Zgonea a dat cu ciocanul lui Roger Waters, în fața blițurilor? Asistăm la un exercițiu de imagine al acestei Comisii, care are agendă, calendar, site dedicat, declarații, dezbateri-simulacru și alte elemente de show.

Un fleac, ne-au ciuruit.

***

*via Dragoș Tănase, angajații companiei și ai agențiilor de PR/advertising/lobby partenere

                                                                                   ***

Recomand:

***

Citește și:

Manipularea zilei. Și o gravă eroare a site-ului Gîndul

Mic dicționar de propagandă: Roșia Montană GC

Fukushima românilor. Noi ne-o facem

***

FOTO 1: Imagine de la protestele opozanților Proiectului Roșia Montană la București, septembrie 2013, arhiva personală.

***

Precizare (1): Nu am fost niciodată și nu mă aflu în niciun fel de relație contractuală sau financiară cu organizațiile, companiile sau persoanele care sunt / se declară împotriva acestui proiect. Nu sunt jucător la bursă, nu dețin acțiuni la RMGC sau la companiile (posibil) concurente acesteia.

Precizare (2): În calitate de cetățean român, declar că sunt împotriva acestui proiect. Motive: riscurile de sănătate și de mediu; amenințarea la siguranță; riscul de faliment (prin prisma proiectului de lege – neconstituțional – care prevede o serie de clauze în defavoarea statului român, şi nu numai).

Dincolo de aceste motive, consider că românii încă se află sub trauma comunismului. Din punct de vedere psihic, social, politic, mediatic, comportamental. Nu suntem copți să gestionăm un proiect de o asemenea amploare, cu impact major pentru istorie, natură, economie, identitate și siguranță națională. Nu acum.

***

Anunțuri

Lasă un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s