Când răspunde și când tace UE în subiectul Roșia Montană

Posted: Septembrie 12, 2013 in Locuri, Oameni
Etichete:, , , , , , , , , , , ,

RM

Un răspuns prompt și o tăcere prelungită, de la oficialii UE. Pe același subiect: Roșia Montană.

Marți, 10 septembrie, la 4.56 p.m., am dat un email către cabinetul lui Janez Potočnik, Comisarul pe probleme de mediu al Comisiei Europene. Solicitam o confirmare a unor declarații ale sale, potrivit cărora legislația europeană nu a fost încălcată în subiectul Roșia Montană.

Răspunsul a venit repede, în circa o oră. „Strict vorbind, este corect că legislația UE nu a fost încălcată”, mi-a scris purtătorul de cuvânt al Comisarului Potočnik, Joe Hennon. Dar, continuă el, „în acest caz, responsabilitatea îi revine Guvernului României„.

Îmi indică apoi o sursă, Directiva 2006/21/EC, despre deșeuri miniere. Stufos document.

„Sper că asta te ajută, te rog să revii cu orice alte întrebări”, a încheiat Joe.

Am revenit, pentru că documentul nu-mi răspundea la o întrebare concretă. I-am scris așa: „În ciuda reasigurărilor pe care Comisia Europeană le-ar putea primi de la autoritățile României, totuși anumite ONG-uri, reprezentanți ai societății civile (cazul meu) și din presa internațională se tem că Dunărea ar putea fi infestată cu cianură. Acest scenariu trebuie luat în considerare*, dată fiind magnitudinea proiectului de la Roșia Montană. De aici, întrebarea: care vor fi consecințele pentru România, dacă Dunărea va fi infestată? Financiare și politice.”

N-a venit niciun răspuns. Şi e vineri (ora 00.00). De ce nu răspunde UE la această întrebare simplă?

***

UPDATE, 13.45: Răspunsul UE la întrebarea: „Care vor fi consecințele – financiare și politice – pentru România, dacă Dunărea va fi infestată cu cianură?” a sosit vineri, 13 septembrie, la 12.41 p.m. (după publicarea acestui text): „Îmi e teamă că este o întrebare la care e imposibil de răspuns” – Joe Hennon, purtător de cuvânt al lui Janez Potočnik, Comisarul pe probleme de mediu al Comisiei Europene.

***

*În 2000, un dezastru ecologic de proporții s-a produs în timpul unei exploatări miniere la Baia Mare, tot în căutare de aur, și tot printr-o metodă bazată pe cianură (proiectul era codeținut, de asemenea, de un investitor străin  – compania australiană Esmeralda – și de statul român). Mai multe tone de substanțe otrăvitoare au fost deversate atunci în Someș, Lapuș, Tisa și în Dunăre, distrugând fauna și flora și contaminând apa potabilă. Concentrația cu cianură din Tisza, în Szeged, a ajuns la 2,4 mg pe litru. Biologii spun că orice nivel de concentrație peste 0,02 mg pe litru pune viața în pericol. Autoritațile ungare au cerut statului român despăgubiri de 140 mil. de dolari la acea vreme (surse: The Guardian, BusinessWeek România).

***

Recomand:

***

FOTO: Roșia Montană, Alba / Andreia Nicoleta Dobrițoiu, sursa: Facebook

***

Citește și: Mic dicționar de propagandă: Roșia Montană GC

***

Precizare (1): Nu am fost niciodată și nu mă aflu în niciun fel de relație contractuală sau financiară cu organizațiile, companiile sau persoanele care sunt / se declară împotriva acestui proiect. Nu sunt jucător la bursă, nu dețin acțiuni la RMGC sau la companiile (posibil) concurente acesteia.

Precizare (2): În calitate de cetățean român, îmi asum public că sunt împotriva acestui proiect. Motive: riscurile de sănătate și de mediu; amenințarea la siguranță; riscul de faliment (prin prisma proiectului de lege – neconstituțional – care prevede o serie de clauze în defavoarea statului român, şi nu numai).

Dincolo de aceste motive, consider că românii încă se află sub trauma comunismului. Din punct de vedere psihic, social, politic, mediatic, comportamental. Nu suntem copți să gestionăm un proiect de o asemenea amploare, cu impact major pentru istorie, natură, economie, identitate și siguranță națională. Nu acum.

***

Anunțuri

Lasă un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s